Skip to main content

Söderberg & Partners Benefits

5 bra sätt att engagera dina medarbetare

S&P Benefits

5 bra sätt att engagera dina medarbetare

5 bra sätt att engagera dina medarbetare

Vad är medarbetarengagemang och varför är det viktigt?

Att känna en gemenskap och ett engagemang på sin arbetsplats gör medarbetare mer benägna till att vara aktiva och få motivation till att ge sig hän i sitt arbete, i problemlösning, se utvecklingspotential och känna det där flowet.

En engagerad medarbetare känner sig involverad i arbetet, känner att hen blir sedd och är entusiastisk inför dagens uppgifter. Och med en ledningsgrupp som inte bara sätter upp tydliga mål för arbetet, men som också motiverar varför man vill nå dessa mål är också en viktig del i att skapa medarbetarengagemang.

När man läser om medarbetarengagemang kan många av tipsen kännas nästan självklara. Samtidigt visar en undersökning från Gallup[1] att bara 15% av alla anställda världen över platsar in i kategorin ”engagerade medarbetare.” Men hur har det kunnat bli så?

Här är våra fem bästa tips för att engagera dina medarbetare och öka motivationen på arbetsplatsen.

1.

Frihet

1.

Frihet

En stor del av frihet och ansvar är att erbjuda sina medarbetare flexibilitet. Om deras arbetsroll tillåter det är möjligheten att ge medarbetare valet både var och när deras arbetstid sker ett utmärkt sätt att ge dem både frihet och ansvar. För många ökar motivationen när vardagliga frustrationer som att få ihop livspusslet och att sitta i långa bilköer reduceras. För andra är möjligheten att jobba hemifrån i mjukisbyxorna (erkänn, vi alla gör det ibland) en dag i veckan och verkligen grotta ner oss i en arbetsuppgift det bästa sättet. Med det sagt, placerar de flesta ett kontor med härlig miljö och stämning på första plats, vilket gör att många ändå föredrar att spendera sin arbetstid på plats, men med en viss frihet att kunna välja.

2.

Ansvar

2.

Ansvar

Att som arbetsgivare låta medarbetare få ta ansvar över sina arbetsuppgifter är ett sätt att visa förtroende och att få ökat förtroende ger en kick till både självkänsla och engagemanget på arbetsplatsen. Som arbetsgivare kan detta förtroende ges genom att säkerställa att medarbetare faktiskt har det mandat som behövs för att ta beslut inom den roll de anställdes för.

3.

Se individen och ge feedback

3.

Se individen och ge feedback

Belöningar, bekräftelse och erkännande – det finns många ord man kan använda för att beskriva det, men de handlar samtliga i grunden om en och samma sak: att se individen och visa uppskattning för det arbete som utförs. Ju fler anställda man har, desto svårare kan det vara att komma ihåg att alla medarbetare är unika individer.

En viktig del i att se individen är att inte bara ge beröm för utfört arbete, utan att också kunna blicka framåt tillsammans och se vilken utvecklingspotential som finns. Att kunna växa i sin roll, lära sig nya färdigheter och utveckla de kunskaper man redan har är den bästa motivatorn man kan ge sina medarbetare.

4.

Tydliga mål

4.

Tydliga mål

När man vet vad man siktar mot är det enklare att nå dit. Att veta vad man kämpar för och varför skapar både en förståelse mellan medarbetare och ledning, samtidigt som det skapar värde i det dagliga arbetet. Ett sätt att motivera medarbetare är genom att dela nyckeltal och resultat; för tydliga mål ökar produktiviteten och motivationen hos ledning såväl som medarbetare.

5.

Kommunicera!

5.

Kommunicera!

Det kanske låter som en klyscha, men kommunikation är verkligen det bästa verktyget vi har för att öka förståelsen individer emellan. Och kommunikation medarbetare emellan och medarbetare och ledning emellan stärker och ökar förtroendet. En annan positiv aspekt i sammanhanget är att en medarbetare som känner sig sedd och hörd blir mer engagerad i sitt arbete.

Framtidens arbetsplats har engagerade medarbetare

Att ha engagerade medarbetare som trivs på sin arbetsplats kommer att synas både vid kundmöten och utanför arbetet. Genom att ha engagerade medarbetare ökar produktiviteten och potentialen i företaget. Och anställda som är positiva till sin arbetsplats är mer sällan sjuka, mer lönsamma och levererar resultat med högre kvalitet än de som är oengagerade. I dagens samhälle där det handlar om att rekrytera talanger och få dem att stanna är anställdas upplevelse av sin arbetsplats viktigare än någonsin.

Boka demoKontakta oss

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få på Benefits.
Gå till

Boka demo

Boka en demo så förklarar vi hur ni kan använda Benefits i er verksamhet.
Gå till

Senaste nytt

februari 12, 2024 in Guider

Så kan man öka nyttjandegraden av friskvårdsbidraget

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Få fler att använda friskvårdsbidraget Friskvårdsbidraget, utformat för att främja hälsa och välbefinnande bland de anställda, har visat sig vara en viktig förmån för många företag. Det kan inte…
Läs mer
januari 31, 2024 in Guider

Så optimerar du Onboardingen med en Förmånsportal

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Optimera din onboarding med en förmånsportal När det kommer till onboarding av nya medarbetare, kan en förmånsportal erbjuda betydande fördelar - även om den inte är hela lösningen för…
Läs mer
december 1, 2023 in Guider

Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2024

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 Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2023 En effektiv friskvårdsportal gör er till en attraktivare arbetsgivare – men för att det ska fungera effektivt är det viktigt…
Läs mer

ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER

Mycket mer än
en förmånsportal.

Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!

Boka demo