Skip to main content

Söderberg & Partners Benefits

5 sätt att stärka medarbetarhälsan i företaget med förmåner och friskvård

S&P Benefits

5 sätt att stärka medarbetarhälsan i företaget med förmåner och friskvård

5 sätt att stärka medarbetarhälsan i företaget med förmåner och friskvård

För arbetsgivare är det viktigt att satsningar på medarbetarhälsan i företaget är så effektiv och ändamålsenlig som möjligt. Men vad betyder det i praktiken?

Att satsa på medarbetarhälsa är en lönsam investering och om man har en tydlig strategi för arbetet med medarbetarhälsan så ökar både frisknärvaron och attraktionsvärdet vid nyrekrytering. Kort sagt så vinner alla på att ha en arbetsplats som är hälsosam och tar vara på vår fysiska såväl som mentala hälsa. Här följer våra fem bästa tips på hur ni kan stärka medarbetarhälsan med förmåner och friskvård!

1.

Motion och friskvård

1.

Motion och friskvård

Först på listan över populära förmåner som stärker medarbetarhälsan är såklart friskvårdsbidraget. Men när det kommer till träning som friskvård, så är det inte bara det klassiska gymkortet som ingår i friskvårdsbidraget, utan det kan vara allt från simning och klättring till ridlektioner och yoga. När det kommer till olika aktiviteter finns det en hel uppsjö att välja ifrån och aktiviteterna kan både vara för motion och för att verka avstressande.

2.

Cykelförmån

2.

Cykelförmån

Vi har alla hört om att friska medarbetare är glada medarbetare. Och att cykla till och från arbetet är ett utmärkt sätt att få in vardagsmotion. Dessutom så är förmånsbeskattningen sedan den 1 januari 2022 helt (eller delvis) borttagen för förmånscyklar. För medarbetare innebär det att en cykel upp till ett värde av 20 000 kronor helt skattefritt kan införskaffas. Inte föga förvånande har detta blivit en riktigt populär förmån för medarbetare i alla åldrar.

3.

Mental hälsa

3.

Mental hälsa

Den psykiska hälsan har de senaste åren blivit en av de största hälsoproblemen på arbetsplatsen och sjukskrivningar på grund av mental ohälsa fortsätter att öka. Dess plats på toppen som den vanligaste orsaken till sjukskrivningar i Sverige vittnar om hur viktigt det är för företag att ta problemet på största allvar. Att erbjuda möten med psykolog eller kurator där medarbetare får enskilda samtal kan vara en ovärderlig hjälp. Och det kan bidra till att fånga och åtgärda tidiga tecken på ohälsa. En annan populär lösning är ett möte eller samtal med en livscoach som kan hjälpa till mer allmänt med hur man kan arbeta med sin psykiska hälsa och hålla balans i livet.

4.

Massage

4.

Massage

En av de mest uppskattade förmånerna är massage. Och oavsett om man har ett väldigt fysiskt aktivt arbete, eller mest sitter still vid ett skrivbord hela dagarna, är avlastning i form av massage något få säger nej till. Massage är också en förmån som kan användas i förebyggande syfte genom att lära ut övningar som hjälper mot belastningsskador och andra problem som kan uppstå i ens dagliga arbete. Massage räknas, liksom akupunktur, balansträning och örtbad, in i friskvårdsavtalet fast de inte omfattar någon direkt motion.

5.

Hjälp era medarbetare att hjälpa sig själva

5.

Hjälp era medarbetare att hjälpa sig själva

Det enklaste sättet att erbjuda medarbetare friskvård och förmåner är att ordna en friskvårdsportal speciellt utformad för företaget. För arbetsgivare blir det ett tydligt och smart sätt att visa upp vilka förmåner ni erbjuder. Och många tjänster har redan tusentals upphandlade förmåner redo att erbjudas. Ge era medarbetare möjligheten att själva i lugn och ro se vilka förmåner som erbjuds och låt dem sedan själva ta ansvaret för bokning och ombokning.

Tillsammans kan vi stärka medarbetarhälsan

Något som kommit att bli allt vanligare som förmån på arbetsplatser är att erbjuda en privat hälso- och sjukvårdsförsäkring. Och de senaste åren har många företag börjat erbjuda regelbundna hälsoundersökningar genom att ta in extern vårdpersonal.

Det finns också många exempel på att företag tar hjälp av anonyma enkäter för att utforska hur stämningen på arbetsplatsen upplevs. Vanliga frågor vid anonyma undersökningar är att mäta stressnivåer på arbetsplatsen – om det till exempel har varit extra stressigt den senaste perioden – samt att fråga medarbetare vad de har för önskemål och synpunkter på det vardagliga arbetet och stämningen på arbetsplatsen.

Ja, medarbetarhälsa är helt klart mer än bara en rabatt på gymkortet. Det handlar också om mental hälsa, ergonomi, om vetenskap, att hitta rätt tekniker och erbjudanden. Detta oavsett om det handlar om förmåner som är direkt kopplade till att förbättra olika aspekter relaterade till arbetsmiljön, eller förmåner som används utanför arbetstimmarna. Det viktigaste att ha med sig vad gäller att stärka medarbetarhälsan är att se över och erbjuda olika förmåner som hjälper medarbetare att må bra och behålla sin arbetsförmåga.

Boka demoKontakta oss

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få på Benefits.
Gå till

Boka demo

Boka en demo så förklarar vi hur ni kan använda Benefits i er verksamhet.
Gå till

Senaste nytt

februari 12, 2024 in Guider

Så kan man öka nyttjandegraden av friskvårdsbidraget

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Få fler att använda friskvårdsbidraget Friskvårdsbidraget, utformat för att främja hälsa och välbefinnande bland de anställda, har visat sig vara en viktig förmån för många företag. Det kan inte…
Läs mer
januari 31, 2024 in Guider

Så optimerar du Onboardingen med en Förmånsportal

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Optimera din onboarding med en förmånsportal När det kommer till onboarding av nya medarbetare, kan en förmånsportal erbjuda betydande fördelar - även om den inte är hela lösningen för…
Läs mer
december 1, 2023 in Guider

Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2024

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 Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2023 En effektiv friskvårdsportal gör er till en attraktivare arbetsgivare – men för att det ska fungera effektivt är det viktigt…
Läs mer

ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER

Mycket mer än
en förmånsportal.

Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!

Boka demo