Benefits
Framtidsspaning inom förmåner
Benefits
Framtidsspaning inom förmåner
Framtidsspaning inom förmåner
Vad tror vi om 2030? Om vi blickar framåt mot år 2030 – visserligen bara sju år bort – kan mycket hinna hända (se bara på hur vår livs- och arbetssituation förändrades under pandemin, vilket på många sätt hade varit otänkbart bara några år tidigare). När vi blickar framåt mot potentiella förmåner år 2030 är det kanske inte flygande bilar och kommunikation via hologram som vi ser framför oss – men vad skulle det då kunna vara? I den här artikeln tittar vi närmare på vad som skulle kunna vara möjligt genom att spekulera om framtidens allra bästa förmåner.
Vad bestämmer förmåner?
Det är en mängd olika faktorer som påverkar vilka förmåner som är populära. Och det handlar om allt ifrån samhälleliga förändringar, till ekonomiska förhållanden och tekniska framsteg. Baserat på det vi vet nu, och vad vi lärt oss under de senaste åren, håller vi för troligt att följande förmåner kan komma att öka i popularitet:
Flexibla arbetsplatser
För de arbeten där arbete hemifrån är möjligt har önskemålen om att kunna jobba hemifrån någon eller några dagar i veckan fullkomligen exploderat efter pandemin. Men i vår framtidsspaning tar vi detta ett steg längre mot så kallad distanspendling (en tid på kontoret, en tid någon helt annanstans), mot än mer flexibla scheman (vi tror att anpassningen till ”åtta-till-fem-ramen” för genomfört arbete kommer att fasas ut), samt där så är möjligt ännu större möjligheter till distansarbete. Om det är något vi har sett de senaste åren, så är det att allt fler medarbetare värderar sin tid i högre utsträckning än tidigare.
Volontärarbete på arbetstid
Många drömmer om, eller känner ett behov av, att få hjälpa till där det behövs, men saknar tid till att göra det. Genom att ge anställda möjligheten till att utföra volontärarbete på arbetstid (med bibehållen ersättning) görs nytta inte bara för företaget, utan också för medarbetare och ideella organisationer. En win-win-win, med andra ord.
Kompetensutveckling och karriärutveckling
Som vi alla vet är det kostsamt att nyanställa, och det är många företag som kämpar med att behålla talanger. Vi tror därför att en utökning av möjligheterna för medarbetare att kunna utvecklas och växa direkt på arbetsplatsen kommer att vara en avgörande faktor för arbetet med att behålla, men också för att kunna rekrytera nya talanger till företaget. Genom att investera i olika utbildningsprogram, ta initiativ till mentorskap och erbjuda andra utbildnings- och utvecklingsresurser kan medarbetare inte bara utöka sitt lärande inom olika områden, utan också anpassa sig till en marknad som är i ständig förändring.
Mer fokus på mental hälsa och välbefinnande
Idag ligger friskvårdsbidragets fokus främst på vår fysiska hälsa, där vi ser att gymkort och massage är fortsatt starkt populära. Men vi ser också att friskvårdsbidrag som har till uppgift att värna den mentala hälsan och det allmänna välbefinnandet växer i popularitet och vi förutspår att detta kommer att fortsätta öka. Lättillgänglig terapi, eller att hyra in livsstilscoacher är två välfungerande sätt som arbetsgivare kan använda sig av för att bistå medarbetares mentala hälsa och välmående.
Hushållsnära tjänster för ett effektivare livspussel
Det är många som ställer sig frågan om hur de ska få livspusslet att gå ihop och i majoritet är det, av förklarliga skäl, medarbetare med småbarn som har det svårast. När vi blickar framåt mot 2030 tror vi att företag kommer att behöva anpassa sig än mer än vad som görs idag. Vi håller därför för troligt att förmåner som barnomsorg på plats (exempelvis vid konferenser), alltmer flexibla arbetsscheman och olika typer av familjevänliga policyer kommer att vara några av de förmåner som kommer att öka i efterfrågan för att bistå med att effektivisera livspusslet. När det kommer till att maximera den tid vi har varje dag är det också de små sakerna som räknas för att få livspusslet att gå ihop – vilket vi tydligt kan se då förmåner som städning, eller beställning av matkassar blivit några av de förmåner som vuxit mest i popularitet under de senaste åren.
Hälsoinriktade förmåner
- Provrörsbefruktning: idag är det flera företag i Sverige som börjat erbjuda IVF-behandlingar (provrörsbefruktning) mot bruttolöneavdrag.
- Vaccination på arbetsplatsen: en populär förmån, som till exempel kan nämnas influensavaccin och sommarens måstevaccin; TBE-vaccinet.
- Ögonlaserbehandling: en annan riktigt populär förmån bland medarbetare som bär glasögon är att få en ögonlaserbehandling helt eller delvis betald av sin arbetsgivare.
- Tandvårdsförsäkring: vi vet alla att tandvård är kostsamt, samtidigt som det är viktigt att regelbundet besöka tandläkaren. Här kan företag välja olika ersättningsnivåer, eller att betala en viss procent av den fulla kostnaden.
Vad tror du om framtidens förmåner?
För framtidens arbetsplats år 2030 är det viktigt för HR och för företaget som helhet att satsa på sina medarbetare och uppmuntra dem till utveckling och en sundare livsstil. Och det finns flera vägar att nå detsamma än med lunchkuponger eller gratis fika.
Senaste nytt
Personalförmåner som skapar värde för ditt företag och dina anställda
Fallgropar att Undvika: Skapa en Träffsäker Förmånsstrategi
Skräddarsydda förmåner för alla åldrar: Nyckeln till engagemang och välbefinnande i arbetslivet (2024)
ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER
Mycket mer än
en förmånsportal.
Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!