Skip to main content

Benefits

Löneförmåner - Allt du behöver veta (2024)

Benefits

Löneförmåner - Allt du behöver veta (2024)

Benefits – Löneförmåner

Löneförmåner är något som många gånger underskattas av arbetsgivare. Med rätt strategi och upplägg kan löneförmåner användas både för att motivera medarbetare och för att locka till sig nya talanger till företaget. Men vad är en egentligen en bra löneförmån? Att en mer senior medarbetare som närmar sig pensionsåldern har en helt annan livssituation än en medarbetare med småbarn hemma är helt självklart – så hur får man löneförmåner att passa medarbetare oavsett vilken (arbets)livssituation de befinner sig i? Det finns ett par saker att tänka på när det gäller att bestämma vilka löneförmåner ett företag ska erbjuda. Vilka löneförmåner som är mest populära beror såklart på bransch, geografisk plats och medarbetarnas personliga behov och önskemål. Med det sagt finns det ett flertal löneförmåner som uppskattas av många. Här är några av de populäraste löneförmånerna 2024:

Friskvårdsbidraget

Det omåttligt populära friskvårdsbidraget kommer nog alltid att hålla första platsen när det kommer till löneförmåner. Från medlemskap på gymmet, spinningpass och yogapass, till massage och allt däremellan. Friskvårdsbidraget är oerhört mångsidigt och kan med fördel erbjudas som ett mycket bra alternativ där det finns något som passar alla.

Även om den här typen av friskvårdsbidrag funnits länge, så varför inte försöka med något nytt: att låta de anställda träna på arbetstid? Det kan vara ett effektivt sätt att få både friskare medarbetare samt locka till sig nya talanger.

Extra semesterdagar

Det är nog många som skulle tacka ja till den här förmånen. Oavsett hur bra vi trivs på våra jobb uppskattar de flesta möjligheten till ökad ledighet.

Två eller fyra hjul? Förmånsbil och förmånscykel

Bil som förmån är en annan populär löneförmån och arbetsgivare som erbjuder en förmånsbil till sina medarbetare ger flera fördelar än själva bilförmånen. I stället för att äga sin egen bil som innebär merkostnader i form av bensin och försäkringar, är förmånsbil ett bra alternativ.

Om inte förmånsbil är lämpligt, så har förmånscykel som löneförmån ökat rejält de sista åren. Och idag kan företag erbjuda anställda förmånscyklar till riktigt bra priser.

Flexibla arbetstider

Många medarbetare uppskattar möjligheten att ha flexibla arbetstider, vilket underlättar livspusslet och gör det enklare att kombinera arbete och privatliv. Att kunna flexa sin arbetstid är för många en populär löneförmån.

Distansarbete och hemmakontor

WFH (work-from-home) har blivit en riktigt eftertraktad förmån efter pandemin och efterfrågan fortsätter att öka. Många arbetsgivare erbjuder redan möjligheten till distansarbete och om ni inte redan gör det, så kan det vara värt att se över. Idag har hybridarbete kommit att bli en vattendelare för många talanger som söker sin nästa arbetsgivare.

Hushållsnära tjänster

Städhjälp, matkassar, barnpassning på konferensresor och läxhjälp är bara några exempel på förmåner som är uppskattade av medarbetare. Ibland kan den där extra hjälpen i vardagen vara en mycket värdefull avlastning.

Företagshälsovård

Till skillnad mot vanlig sjukvård är företagshälsovård något som anlitas av arbetsgivare för att ge sina medarbetare tillgång till experter inom områden som arbetsmiljö och ergonomi. Företagshälsovård är ett riktigt bra verktyg för att förebygga arbetsskador, stress och utbrändhet på arbetet.

Försäkringar

Försäkringar som exempelvis livförsäkring har blivit en alltmer åtråvärd löneförmån bland arbetssökande. Ofta ingår försäkringar i en paketlösning med tjänstepension.

Ekonomiska fördelar för framtiden

Det finns löneförmåner som kan ha riktigt stor påverkan på medarbetares framtid. Många arbetsgivare erbjuder idag sina medarbetare tjänstepension, vilket innebär en ”extra” pension utöver den allmänna pensionen. Den klassiska pensionsplanen är fortfarande en av de mest eftertraktade löneförmånerna och om ett jobberbjudande inkluderar tjänstepension eller inte kan vara en deal breaker för nya talanger.

Löneväxling

En annan attraktiv löneförmån om pension är löneväxling, vilket innebär att erbjuda att matcha pensionssparandet. Med pensionsavsättningar minskar arbetsgivaravgiften vilket gör det möjligt som arbetsgivare att matcha medarbetarens belopp med en procentsats. Rent praktiskt går löneväxling till som så att du som medarbetare byter ut en del av din bruttolön (lönen innan skatt) mot pension. Du betalar då ingen inkomstskatt på det belopp du vill pensionsspara, utan skatten betalar du i stället i framtiden när du tar ut din pension. För de allra flesta blir denna skatt lägre än att betala inkomstskatt idag.

Bra löneförmåner = tidskrävande och mycket pappersarbete? Falskt!

Om det verkar tidsödande att förhandla flera olika tjänster inför friskvårdsbidraget stavas lösningen friskvårdspaket! Ett brett utbud av färdigupphandlade erbjudanden till vässade priset är ett uppskattat alternativ. Vi känner alla till värdet av att ha en aktiv livsstil och friskvårdsbidraget kan användas både till att boosta fysisk och psykisk hälsa. Kom ihåg, friska medarbetare är glada och engagerade medarbetare.

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få på Benefits.
Gå till

Boka demo

Boka en demo så förklarar vi hur ni kan använda Benefits i er verksamhet.
Gå till

Senaste nytt

februari 12, 2024 in Guider

Så kan man öka nyttjandegraden av friskvårdsbidraget

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Få fler att använda friskvårdsbidraget Friskvårdsbidraget, utformat för att främja hälsa och välbefinnande bland de anställda, har visat sig vara en viktig förmån för många företag. Det kan inte…
Läs mer
januari 31, 2024 in Guider

Så optimerar du Onboardingen med en Förmånsportal

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Optimera din onboarding med en förmånsportal När det kommer till onboarding av nya medarbetare, kan en förmånsportal erbjuda betydande fördelar - även om den inte är hela lösningen för…
Läs mer
december 1, 2023 in Guider

Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2024

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 Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2023 En effektiv friskvårdsportal gör er till en attraktivare arbetsgivare – men för att det ska fungera effektivt är det viktigt…
Läs mer

ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER

Mycket mer än
en förmånsportal.

Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!

Boka demo