Söderberg & Partners Benefits
Så kan du öka medarbetarhälsan på jobbet (2024)
S&P Benefits
Så kan du öka medarbetarhälsan på jobbet (2024)
Så kan du öka medarbetarhälsan på jobbet (2024)
Att stödja medarbetarhälsan på arbetsplatsen är en investering som ger många fördelar för både medarbetare och organisationen som helhet. För det första kan en hälsosam arbetsmiljö minska sjukfrånvaron bland de anställda, vilket minskar både produktionsbortfall och kostnader. Dessutom leder en hälsosam arbetsplats ofta till ökad effektivitet och produktivitet eftersom friska och välmående medarbetare är mer engagerade och motiverade. En sund arbetsmiljö bidrar också till att minska personalomsättningen genom att den skapar en positiv och stödjande arbetsplatskultur där medarbetare trivs och vill stanna kvar. Fördelarna med att arbeta med medarbetarhälsa är många. Men hur gör man? Hälsa är ju en kombination av olika faktorer och kan ibland vara svårt att få grepp om.
I den här artikeln kommer du i kontakt med några välbeprövade strategier som ni kan använda för att öka medarbetarhälsan.
1.
Hälsofrämjande program och aktiviteter:
1.
Hälsofrämjande program och aktiviteter:
Ett bra sätt att börja på är att erbjuda olika hälsofrämjande program och aktiviteter såsom friskvårdsbidrag, träningsklasser, hälsoseminarier, hälsoutmaningar eller liknande. Här finns det en uppsjö av olika aktiviteter som ni kan testa er fram bland och se vad som är mest populärt. Den här typen av aktiviteter bidrar till att öka medvetenheten om hälsa och uppmuntrar de anställda att ta aktiva steg mot att förbättra sin hälsa.
2.
Ergonomi på arbetsplatsen:
2.
Ergonomi på arbetsplatsen:
Vi sitter ned – alldeles för mycket. Framförallt är det så för många på arbetsplatsen. Att just arbeta med att skapa en ergonomisk arbetsmiljö kan bidra till att minska risken för arbetsrelaterade skador och förbättra medarbetarnas välbefinnande. Och ni kan aktivt arbeta med att justera arbetsstationer, erbjuda ergonomiska möbler, stolar och teknisk utrustning, samt ge råd om rätt kroppshållning och ergonomiska arbetssätt.
3.
Mental hälsa och välmående:
3.
Mental hälsa och välmående:
Hälsa är mer än fysisk hälsa och att även fokusera på att främja den mentala hälsan och välmåendet bland medarbetarna är avgörande för den totala hälsan. För att få det här hållbart i längden, är det bra att börja med att fokusera på organisationskulturen så den inte skapar onödig stress, konflikter eller konkurrens. Några praktiska sätt att arbeta med det mentala välmåendet är att erbjuda tillgång till psykologiskt stöd och olika typer av rådgivningstjänster, organisera mindfulness- och avslappningsklasser, samt skapa en stödjande arbetsmiljö där medarbetare känner sig trygga att prata om hur de faktiskt mår.
4.
Hälsosam arbetsmiljö:
4.
Hälsosam arbetsmiljö:
Det är även viktigt att skapa en hälsosam arbetsmiljö och stödja sunda vanor på arbetsplatsen. Något som bidrar fördelaktigt är att erbjuda hälsosamma matval på arbetsplatsen, en fruktskål i fikarummet, uppmuntra till fysisk aktivitet under arbetsdagen (t.ex. ta en längre lunchrast för träning), och skapa en organisationskultur som värdesätter balans mellan arbete och fritid.
5.
Företagshälsovård:
5.
Företagshälsovård:
Ibland kan hjälp behövas lite mer akut. Att då erbjuda tillgång till företagshälsovård för att identifiera och hantera hälsoproblem tidigt, samt erbjuda rådgivning och stöd, är alltid fördelaktigt.
6.
Utbildning och resurser:
6.
Utbildning och resurser:
Att tillhandahålla utbildning och resurser om hälsa och välbefinnande kan hjälpa era medarbetare att öka kunskap och förståelse för hur de kan förbättra sin hälsa på ett hållbart sätt – både på arbetstid och utanför. Att ta tag i och uppmuntra till att fokusera på sin hälsa har fördelar som sträcker sig långt bortom arbetstiden. Och ofta sprider sig hälsa – det så att säga ”smittar” av sig på andra i ens närhet och på arbetsplatsen.
7.
Flexibilitet:
7.
Flexibilitet:
Erbjud gärna flexibla arbetstider och möjligheter till distansarbete för en god balans mellan arbete och privatliv. Med flexibilitet stödjer ni medarbetarhälsan eftersom det många gånger kan reducera stress i olika skeden i (arbets)livet.
Nu har vi gått igenom flera aktiviteter för en god medarbetarhälsa, men det är också viktigt att vara medveten om vad det är som kan störa en positiv medarbetarhälsa. Här listar vi några av de vanligaste störningsmomenten.
- Bristande ledarskap (det finns ingen hälsostrategi och inga särskilda mål för ökad medarbetarhälsa).
- Fokus på bara en viss del av hälsa (t.ex. fokus på fysisk hälsa och inte den mentala hälsan, eller tvärtom).
- Bristfällig kommunikation (det är viktigt att medarbetare vet om vilka aktiviteter och möjligheter som finns på arbetsplatsen).
- ”One size fits all”-tänk (hälsa är individuellt så det är viktigt att aktiviteterna är flexibla för att möta upp variationen hos de individer som finns på arbetsplatsen).
- Kortsiktiga lösningar (hälsa är en färskvara och något som ska vara en stående punkt på ledningsmöten och en del av hälsostrategin).
- Missar att utvärdera de erbjudna aktiviteterna (utan mätning är det svårt att veta om hälsoinsatserna ger något. Se därför till att alltid följa upp aktiviteterna).
- För hög konkurrens på arbetsplatsen (en osund arbetsplats med hög konkurrens bidrar negativt till hälsa eftersom det skapar en grogrund för både konflikter och stress).
Det finns betydligt fler faktorer som kan bidra till att förvärra medarbetarhälsan på arbetsplatsen än de som är specificerade ovan. En avgörande hörnsten i arbetet med att främja medarbetarhälsa är just ledarskapet. Att vara tydlig, öppen, flexibel och långsiktig i de aktiviteter som genomförs på arbetsplatsen för att öka hälsan är viktigt. En förmånsportal är en utmärkt plattform som kan underlätta i arbetet med att öka tillgängligheten och flexibiliteten i att välja hälsolösningar som passar varje medarbetare bäst. Och glöm inte bort att det är viktigt att vara långsiktig – det är inte alltid som resultaten syns direkt.
Senaste nytt
Personalförmåner som skapar värde för ditt företag och dina anställda
Fallgropar att Undvika: Skapa en Träffsäker Förmånsstrategi
Skräddarsydda förmåner för alla åldrar: Nyckeln till engagemang och välbefinnande i arbetslivet (2024)
ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER
Mycket mer än
en förmånsportal.
Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!