Skip to main content

Benefits

Så kan man öka nyttjandegraden av friskvårdsbidraget

Benefits

Så kan man öka nyttjandegraden av friskvårdsbidraget

Få fler att använda friskvårdsbidraget

Friskvårdsbidraget, utformat för att främja hälsa och välbefinnande bland de anställda, har visat sig vara en viktig förmån för många företag. Det kan inte bara minska sjukfrånvaron och leda till en positiv arbetsmiljö utan också öka effektiviteten på arbetsplatsen.

Trots dess potentiella fördelar uppvisar dock en ny studie utförd av forskningsprojektet SOFCO (Framtidens hållbara kontor) en betydande variation i användningen av friskvårdsbidraget bland företag.

Studien inkluderade åtta företag med sammanlagt 9 000 anställda och undersökte deras nyttjandegrad av friskvårdsbidraget. Resultaten avslöjar en kraftig spridning, där användningen sträckte sig från så lågt som 29 procent till så högt som 84 procent. Denna breda variation väcker frågor om mönstret bakom att utnyttja förmånen bland de anställda och vad som kan göras för att öka nyttjandegraden.

Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal

Lite kort om friskvårdsbidraget

Friskvårdsbidraget är en förmån som erbjuds av vissa arbetsgivare för att främja hälsa och välbefinnande hos sina anställda. Det är vanligtvis ett ekonomiskt bidrag eller en subvention som anställda kan använda för att täcka kostnader för olika former av friskvårdsaktiviteter och hälsorelaterade utgifter.

Bidraget kan användas för att täcka kostnader för exempelvis gymmedlemskap, gruppträning, individuell träning, simhallar, yoga- eller gympass, massage och andra aktiviteter som främjar fysisk aktivitet och välbefinnande.

Tillbaka till studien

För att förstå vad som driver variationen i nyttjandegrad av friskvårdsbidraget så undersöktes även effekterna av att höja bidraget till en högre summa. Resultaten visade att en höjning av bidraget, specifikt till 3 000 kronor, ledde till en ökning av användningsgraden. Det här indikerar att den ekonomiska storleken på bidraget har en betydande effekt på incitamentet för anställda att nyttja friskvårdsbidraget.

En del av denna ökning tros kunna förklaras av att ett högre bidrag täcker kostnaden för ett årskort på en träningsanläggning eller andra mer kostsamma aktiviteter.

Utöver detta identifierade studien också införandet av en förmånsportal som ytterligare en framgångsrik strategi för att öka användningen av friskvårdsbidraget.

Med en centraliserad plattform ger förmånsportalen de anställda enkel tillgång till information om tillgängliga förmåner samt möjligheten att ansöka om och nyttja dem. Denna ökade tillgänglighet och medvetenhet har visat sig öka användningen av förmånen.

Så motiverar du medarbetare

Vad är då fördelarna med en förmånsportal?

I förmånsportalen kan anställda enkelt få överblick över de olika förmåner som finns tillgängliga för dem, inklusive friskvårdsbidraget. Medarbetare får detaljerad information om hur friskvårdsbidraget fungerar, vilka aktiviteter och utgifter det täcker. Det här skapar både tydlighet och transparens kring förmånen, vilket ökar medvetenheten bland de anställda som kanske inte tidigare varit fullt informerade om möjligheten att utnyttja friskvårdsbidraget.

Utöver att erbjuda information kan förmånsportalen också erbjuda praktiska verktyg och funktioner för att underlätta processen att ansöka om och utnyttja sina förmåner. Till exempel kan det finnas en enkel ansökningsprocess direkt via portalen, där de anställda enkelt kan fylla i nödvändig information och skicka in sin ansökan elektroniskt. Detta minskar den administrativa bördan för både anställda och arbetsgivare och gör det enklare för alla parter att hantera friskvårdsbidraget.

Hur kan man arbeta strategiskt med att öka nyttjandegraden?

Genom att strategiskt implementera aktiva åtgärder kan företag öka nyttjandegraden av friskvårdsbidraget och främja en hälsosam arbetsmiljö. Några insatser som ni i företaget kan arbeta med inkluderar bland annat:

Kommunicera aktivt

Tydlig och kontinuerlig kommunikation om förmånen är avgörande. Det inkluderar att informera de anställda om vilka förmåner som erbjuds, hur de kan utnyttjas och vilka fördelar det medför för deras hälsa och välbefinnande.

Var generös med friskvårdsbidraget

Att höja beloppet för friskvårdsbidraget kan vara en effektiv metod för att öka motivationen bland de anställda att använda förmånen. Genom att göra bidraget mer generöst kan det upplevas som mer attraktivt och värt att utnyttja.

Skapa en positiv ”hälsokultur”

Att skapa en företagskultur som värdesätter och uppmuntrar hälsosamma vanor kan också öka användningen av friskvårdsbidraget. Det kan inkludera att organisera gemensamma aktiviteter, erbjuda friskvårdsutbildning och stödja de anställda i deras hälsomål.

Utöka era erbjudanden

Att erbjuda ett brett utbud av friskvårdsaktiviteter som passar olika intressen och livsstilar kan öka de anställdas intresse att utnyttja bidraget. Det kan innefatta allt från gymmedlemskap till yoga- eller dansklasser, eller till och med icke-traditionella alternativ som meditation eller friskvårdsevenemang.

Implementera en förmånsportal

Genom att göra processen att välja bland förmåner- och friskvårdstjänster smidigare och mer tillgänglig kan fler anställda lockas till att använda friskvårdsbidraget.

Källor:

Aktiva åtgärder behövs för att få fler att nyttja friskvårsbidrag – Mälardalens universitet (mdu.se)

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få på Benefits.
Gå till

Boka demo

Boka en demo så förklarar vi hur ni kan använda Benefits i er verksamhet.
Gå till

Senaste nytt

februari 12, 2024 in Guider

Så kan man öka nyttjandegraden av friskvårdsbidraget

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Få fler att använda friskvårdsbidraget Friskvårdsbidraget, utformat för att främja hälsa och välbefinnande bland de anställda, har visat sig vara en viktig förmån för många företag. Det kan inte…
Läs mer
januari 31, 2024 in Guider

Så optimerar du Onboardingen med en Förmånsportal

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Optimera din onboarding med en förmånsportal När det kommer till onboarding av nya medarbetare, kan en förmånsportal erbjuda betydande fördelar - även om den inte är hela lösningen för…
Läs mer
december 1, 2023 in Guider

Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2024

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZzYS1za2EtZHUtdGFua2EtbmFyLWR1LXZhbGplci1mcmlza3ZhcmRzcG9ydGFsJTJGJTIyJTNFUyVDMyVBNSUyMHNrYSUyMGR1JTIwdCVDMyVBNG5rYSUyMG4lQzMlQTRyJTIwZHUlMjB2JUMzJUE0bGplciUyMGZyaXNrdiVDMyVBNXJkc3BvcnRhbCUyMDIwMjQlM0MlMkZhJTNFJTBBJTNDJTJGcCUzRQ== Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2023 En effektiv friskvårdsportal gör er till en attraktivare arbetsgivare – men för att det ska fungera effektivt är det viktigt…
Läs mer

ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER

Mycket mer än
en förmånsportal.

Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!

Boka demo