Skip to main content

Benefits

Så motiverar du medarbetare 2024

Benefits

Så motiverar du medarbetare 2024

Benefits – Så motiverar du medarbetare 2023

Det bästa sättet att motivera medarbetare är att skapa en arbetskultur som uppmuntrar till delaktighet, professionell utveckling och uppskattning. Att som medarbetare känna sig värdefull, att man är en tillgång för företaget och att samarbetet med kollegor är välfungerande är alla viktiga aspekter för att motivera medarbetare. Målet med att motivera medarbetare är inte bara att öka deras prestationer, utan också att fördjupa den samhörighet de känner till organisationen. En samhörighet som är byggd på en inspirerande och positiv grund är en viktig nyckelfaktor för att behålla värdefulla talanger!

Så motiverar du medarbetare

Cash is not always king

Det är lätt att tro att ekonomiska incitament är den främsta faktorn för att få medarbetare att bli mer motiverade – men en studie från Harvard visar att så faktiskt inte är fallet. I en undersökning med 266 deltagare fick två grupper utföra samma uppgift fast med olika lön ($3 respektive $4 dollar). Resultatet? Båda grupperna var lika motiverade (eller icke-motiverade) att utföra uppgiften.

En tredje grupp, som fick samma lön som gruppen med den lägsta lönen ($3) fick ett helt annat resultat. Skillnaden var att de fick en bonus på $1 dollar; vilket visserligen ökade deras lön till $4 dollar, men bonusen var oväntad och fungerade som ett tack för deras insats. För medarbetarna var bonusen inte väntad, men det oväntade i bonusen motiverade arbetarna mer än förväntat, för produktiviteten ökade med hela 20%. Harvard-studiens slutsats är att det finns andra faktorer som motiverar medarbetare än enbart lön. Olika icke-monetära faktorer som respekt, feedback och kompetensutveckling fungerar också som motivatorer. Med detta sagt; pengar är helt enkelt inte allt när det kommer till att motivera anställda. Dessutom är människor olika och vissa blir motiverade av ekonomisk kompensation eller tävlingar – andra av andra incitament. Det är därför det är viktigt att lära känna sina medarbetare och individualisera förmånserbjudanden.

Individualisera förmåner

Börja med att skapa en förståelse för vad varje medarbetare värderar mest. Det kan vara möjligheten att få arbeta på distans, kompetensutveckling, ekonomisk kompensation, flexibel arbetstid eller något helt annat. Ett utmärkt sätt att motivera dina medarbetare är att se varje individ och att anpassa förmånerna efter de individuella behoven och önskemålen.

Erbjud olika möjligheter för medarbetare att växa i sina roller

Många människor känner sig motiverade när de får möjligheten att växa och utvecklas i sina karriärer. Erbjud därför dina medarbetare att utvecklas professionellt genom att till exempel införa mentorprogram och erbjuda dem olika typer av utbildningar. Många blir uttråkade av arbetsuppgifter som är för enkla, men när de medarbetare som vill utvecklas och nå nya mål får det, kan det vara det avgörande incitamentet som gör att företaget behåller värdefulla talanger.

Tillsammans är vi starka (och motiverade!)

Stärk delaktigheten på arbetsplatsen genom att engagera medarbetarna i beslutsfattandet. När medarbetare känner sig delaktiga i företagets framgångar, ökar också motivationen. Att tillsammans är vi starka kan låta som en klyscha, men att dela en gemensam målsättning är att känna samhörighet, vilket är grunden till förtroendefulla relationer.

Konkurrenskraftiga förmåner för tydliga mål

Ekonomisk kompensation som lön och bonusar är en sak, men det är också viktigt att erbjuda andra förmåner såsom hälsovård, pension och andra förmåner som kan hjälpa medarbetarna i sitt liv – hemma såväl som på jobbet. Målet ska alltid vara att hjälpa medarbetaren att bli den bästa versionen av sig själv, med sunda vanor och en hälsosam balans mellan arbete och fritid.

Skapa en kultur av uppskattning och feedback

Ge regelbunden feedback och utvärdera medarbetarnas prestationer. För tydlig återkoppling är en viktig del i arbetet med att skapa motiverade medarbetare. Och genom att skapa en kultur på arbetsplatsen som präglas av uppskattning och goda arbetsrelationer skapas förutsättningar för att öka motivationen markant.

Några avslutande ord om motivation

Forskning visar att vad som motiverar oss är individuellt, men att vi alla påverkas av organisationsklimatet och de människor vi har runt omkring oss. Med detta i åtanke finns det en hel del du kan göra för att hjälpa dina medarbetare att nå nästa nivå. Fundera på när du senast gav feedback och beröm till människorna runt omkring dig; kom ihåg att en förändring i företagskulturen börjar i toppen.

Källa:
Harvard Business School: Do employees work harder for higher pay?
https://hbswk.hbs.edu/item/do-employees-work-harder-for-higher-pay

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få på Benefits.
Gå till

Boka demo

Boka en demo så förklarar vi hur ni kan använda Benefits i er verksamhet.
Gå till

Senaste nytt

februari 12, 2024 in Guider

Så kan man öka nyttjandegraden av friskvårdsbidraget

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Få fler att använda friskvårdsbidraget Friskvårdsbidraget, utformat för att främja hälsa och välbefinnande bland de anställda, har visat sig vara en viktig förmån för många företag. Det kan inte…
Läs mer
januari 31, 2024 in Guider

Så optimerar du Onboardingen med en Förmånsportal

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Optimera din onboarding med en förmånsportal När det kommer till onboarding av nya medarbetare, kan en förmånsportal erbjuda betydande fördelar - även om den inte är hela lösningen för…
Läs mer
december 1, 2023 in Guider

Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2024

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 Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2023 En effektiv friskvårdsportal gör er till en attraktivare arbetsgivare – men för att det ska fungera effektivt är det viktigt…
Läs mer

ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER

Mycket mer än
en förmånsportal.

Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!

Boka demo