Skip to main content

Benefits

Studie visar: 50% av anställda är missnöjda med förmånsutbudet på sin arbetsplats

Benefits

Studie visar: 50% av anställda är missnöjda med förmånsutbudet på sin arbetsplats

Benefits – Studie visar: 50% av anställda är missnöjda med förmånsutbudet på sin arbetsplats

Förmåner är avgörande för att behålla anställda! En ny studie vid Aalto University School of Business i Finland, genomförd i början av 2023, visar att fyra av fem anställda är villiga att byta arbete om de erbjuds bättre förmåner. Studien involverade närmare 1200 anställda och 280 personer i ledarpositioner från både Finland och Sverige. Resultaten avslöjar att arbetsgivare och anställda inte alltid har samma uppfattning om företagets förmånsprogram. Nu ska vi dyka djupare in i några av de spännande resultaten från studien!

4 av 5 skulle byta jobb för bättre förmåner

Enligt studien skulle fyra av fem byta arbete för att få bättre förmåner. Helt klart ett resultat som skakar om arbetsgivare och visar att förmåner spelar en avgörande roll i att behålla personal och skapa en konkurrenskraftig arbetsmiljö. Det är viktigt att arbetsgivare tar detta på allvar och anpassar sina förmånsprogram för att möta de individuella behoven och önskemålen hos sina anställda.

Missnöjdhet med förmånsutbudet är tydligt

  • Färre än 50% av de anställda i studien är nöjda med nuvarande förmånsutbud.
  • Mer än 50% av arbetsgivarna tror felaktigt att deras anställda är nöjda med företagets förmånsutbud.

Hur har det blivit så här? En av orsakerna till att medarbetare är missnöjda med förmånsutbudet är bristen på anpassning. Många företag väljer den enkla vägen och erbjuder standardiserade förmåner som inte tar hänsyn till de unika behoven och önskemålen hos varje enskild anställd. Till exempel kan en medarbetare vara mer intresserad av flexibla arbetstider än av ett gratis gymkort, men företaget erbjuder bara det senare. Dessutom kan förmånerna vara omoderna och inte längre relevanta för dagens arbetskraft. Studien visar att över hälften av de anställda i Sverige skulle uppskatta möjligheten att arbeta hemifrån. Om er arbetsplats inte erbjuder flexibilitet att arbeta hemifrån ibland, kan många komma att söka sig vidare till andra arbetsgivare.

Att erbjuda flexibilitet, moderna förmåner och möjligheten att arbeta hemifrån kan vara avgörande faktorer för att locka och behålla talanger i dagens arbetsmarknad. Arbetsgivare bör därför se över sina befintliga förmåner och vara öppna för att förändra och uppgradera dem för att stå sig i konkurrensen och främja en nöjd och trofast arbetsstyrka.

Kommunikation är nyckeln – vet du vilka förmåner du har?

Över 70% av arbetsgivarna anser att de kommunicerar förmånerna väl till sina anställda. Men bara knappt 60% av de anställda håller med!

En vanlig anledning till att medarbetare känner missnöje med förmånerna är inte alltid själva förmånsutbudet, utan brist på tillräcklig kommunikation om vilka förmåner som finns tillgängliga, hur de kan användas och vilka regler som gäller. Många medarbetare känner sig förvirrade när det gäller möjligheter och begränsningar för de erbjudna förmånerna, vilket leder till att de inte nyttjas fullt ut.

Som arbetsgivare eller HR-personal är det viktigt att regelbundet och öppet kommunicera om förmånerna. Det kan ske genom informationsmöten, en lättillgänglig sida på intranätet eller genom att tillhandahålla en förmånsportal där all relevant information samlas. Att erbjuda bra förmåner till medarbetarna utan att tydligt kommunicera hur de kan utnyttjas är slöseri med företagets resurser. Du har hört det förr – men kommunikation är verkligen nyckeln till framgång.

Fokus på psykisk och fysisk hälsa är avgörande

Studien pekar på att det finns betydande åsiktsskillnader när det gäller de anställdas fysiska och psykiska välbefinnande. Medan fyra av fem arbetsgivare anser att de ger tillräckligt stöd och resurser för de anställdas fysiska hälsa, anser mindre än 50% av de anställda att de faktiskt får sådant stöd från sina arbetsgivare. Situationen är ännu mer oroande när det gäller psykisk hälsa, där mindre än 40% av de anställda anser att de får stöd från sin arbetsgivare. Dessa siffror signalerar tydligt att det är dags för många arbetsgivare att göra en grundlig utvärdering.

Det är viktigare än någonsin att prioritera de anställdas fysiska och psykiska hälsa. Som arbetsgivare är det vår skyldighet att se till att vi erbjuder tillräckligt stöd och resurser för att främja välbefinnandet hos våra medarbetare. Genom att investera i hälsofrämjande program, erbjuda tillgång till träning, understödja en balanserad arbetsbelastning och uppmuntra till en positiv arbetsmiljö kan vi skapa en kultur där medarbetarna känner sig sedda och omhändertagna.

Källa: Epassi – The Great Employee Benefits Study 2023

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få på Benefits.
Gå till

Boka demo

Boka en demo så förklarar vi hur ni kan använda Benefits i er verksamhet.
Gå till

Senaste nytt

juli 18, 2023 in Guider

Inspireras av populära (och lite ovanligare) förmåner!

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 Benefits – Inspireras av populära (och lite ovanligare) förmåner! När det kommer till att behålla personal är förmåner en viktig nyckel till att bli en framgångsrik arbetsgivare. Och det…
Läs mer
juli 18, 2023 in Guider

Studie visar: 50% av anställda är missnöjda med förmånsutbudet på sin arbetsplats

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 Benefits - Studie visar: 50% av anställda är missnöjda med förmånsutbudet på sin arbetsplats Förmåner är avgörande för att behålla anställda! En ny studie vid Aalto University School of…
Läs mer
maj 31, 2023 in Guider

Generationer och kompensation: Hur motiverar vi olika åldersgrupper?

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 Generationer och kompensation: Hur motiverar vi olika åldersgrupper? Det är många som ställer sig frågan om hur man ska tänka kring förmåner och kompensation för att motivera olika åldersgrupper.…
Läs mer

ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER

Mycket mer än
en förmånsportal.

Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!

Boka demo