Skip to main content

Söderberg & Partners Benefits

Vad HR bör tänka på vad gäller förmånspaket 2023

S&P Benefits

Vad HR bör tänka på vad gäller förmånspaket 2023

Vad HR bör tänka på vad gäller förmånspaket 2023

Välmående medarbetare är grunden för en hållbar organisation. Och genom att erbjuda era medarbetare ett både engagerande och inspirerande friskvårdspaket, så motiverar ni samtidigt medarbetare till en sundare livsstil. Men förmåner inbegriper så mycket mer – allt ifrån hushållsnära tjänster, till hyrbilar, cykel och matkassar. Utbudet är brett.

Om ditt företag står inför att förhandla om ett nytt förmånspaket kommer här våra bästa tips om vad HR bör tänka på när det gäller förmånspaket 2023!

Bra förmåner gör er till en mer attraktiv arbetsgivare

Vi lever i en tid där företag konkurrerar om att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare. Och att erbjuda sina medarbetare ett bra förmånspaket har blivit en avgörande faktor både när det kommer till att rekrytera nya talanger och behålla befintliga.

Att erbjuda sina medarbetare ett bra förmånspaket visar att ni som arbetsgivare bryr er om era medarbetare och deras välmående. Det här ger er helt enkelt ett stort plus i kanten och kan vara en avgörande faktor när potentiella medarbetare väljer sin nya arbetsplats.

Se över vad era konkurrenter gör

Det finns ett flertal viktiga aspekter att ha med sig när det gäller att utforska era konkurrenters förmånspaket. Att se över vad era konkurrenter gör kan hjälpa er att identifiera eventuella luckor i ert eget utbud av förmåner och anpassa det för att göra det mer konkurrenskraftigt.

Men det kan också hjälpa er att identifiera vilka unika fördelar ert företag har, vilket sedan kan användas för att marknadsföra er och skilja er från era konkurrenter. En god marknadsbild över vad konkurrenterna erbjuder gör också att ni kan hålla er uppdaterade om vilka förmåner som är vanliga och trendiga i just er bransch.

Fråga era medarbetare

Vad vill era medarbetare ha för förmåner? Vad upplever de för utmaningar i sitt arbete? Är det vardagshjälp i form av matkassar som skulle hjälpa till i vardagspusslet, eller kanske en massage för stela leder eller nacke? Andra förmåner som brukar vara populära och som kan vara av intresse för era medarbetare är att få hjälp av en livscoach, eller en personlig tränare som kan visa förebyggande övningar för att förhindra skador.

Hur själva undersökningen ska gå till beror mycket på hur er arbetsplats ser ut. Intervjuer eller medarbetarundersökningar är två vanliga tillvägagångsätt. Se till att lämna utrymme i undersökningen för tankar, idéer och förslag på innehåll i förmånspaketet.

Gör det enklare – använd en förmånsportal

Säg hejdå till tidsödande administration. Låt oss på Benefits göra det tidskrävande administrationsarbetet och få mer tid över till er kärnverksamhet. Vi har automatiserade processer som gör det enkelt för företaget att se vilka förmåner en medarbetare har utnyttjat.

Skräddarsydda lösningar. Vi skräddarsyr ett förmånspaket som passar just ert företag och era medarbetare. Själva portalen för förmånerna anpassar vi också efter just ert företag med ert företags logotyp och färger.

Hantera och distribuera era förmåner enklare! Genom att använda er av en förmånsportal blir det enklare för era medarbetare att hitta och utnyttja förmåner som de är berättigade till.

Ett förmånspaket förenligt med er budget

Sätt upp en budget och säkerställ att det förmånspaket ni väljer är kostnadseffektivt och inte överstiger den totala budgeten som är tilldelat förmåner. Ett bra förmånspaket är också flexibelt och kan anpassas efter både förändringar i verksamheten och förändringar i medarbetares behov. Med andra ord handlar det inte bara om att sätta upp en budget utan också om att sätta upp ett ramverk för vad ni vill få ut av ett förmånspaket.

Det är också viktigt att förstå skatteeffekterna av olika förmåner och se till att förmånspaketet inte leder till onödiga skattekostnader för företaget eller anställda. En bra leverantör kan hjälpa er igenom hela den processen.

Generellt sett är förmåner skattepliktiga, men det finns undantag. Skatteverket klassar vissa förmåner som skattefria om de erbjuds likvärdigt till samtliga anställda. Vilka dessa är regleras av Skatteverket.

Sist men inte minst: visa stolt upp ert förmånspaket!

Förmånspaket som inte används är bara bortkastade pengar – det är därför viktigt att kommunicera förmånspaketet tydligt till medarbetarna och säkerställa att de förstår vad som ingår i det, samt hjälpa dem att utnyttja det. Målet med ett förmånspaket bör alltid vara gladare och friskare medarbetare!

Boka demoKontakta oss

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få på Benefits.
Gå till

Boka demo

Boka en demo så förklarar vi hur ni kan använda Benefits i er verksamhet.
Gå till

Senaste nytt

juli 18, 2023 in Guider

Inspireras av populära (och lite ovanligare) förmåner!

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 Benefits – Inspireras av populära (och lite ovanligare) förmåner! När det kommer till att behålla personal är förmåner en viktig nyckel till att bli en framgångsrik arbetsgivare. Och det…
Läs mer
juli 18, 2023 in Guider

Studie visar: 50% av anställda är missnöjda med förmånsutbudet på sin arbetsplats

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 Benefits - Studie visar: 50% av anställda är missnöjda med förmånsutbudet på sin arbetsplats Förmåner är avgörande för att behålla anställda! En ny studie vid Aalto University School of…
Läs mer
maj 31, 2023 in Guider

Generationer och kompensation: Hur motiverar vi olika åldersgrupper?

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 Generationer och kompensation: Hur motiverar vi olika åldersgrupper? Det är många som ställer sig frågan om hur man ska tänka kring förmåner och kompensation för att motivera olika åldersgrupper.…
Läs mer

ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER

Mycket mer än
en förmånsportal.

Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!

Boka demo