Skip to main content

Söderberg & Partners Benefits

Därför ska du upprätta en förmånsstrategi under 2024

S&P Benefits

Därför ska du upprätta en förmånsstrategi under 2024

Därför ska du upprätta en förmånsstrategi under 2024

I dagens allt mer digitala och konkurrensutsatta arbetsmarknad strävar företag efter att locka till sig och behålla de bästa talangerna. En avgörande faktor för att uppnå detta är att erbjuda attraktiva förmåner utöver lönen.

I denna artikel kommer vi att utforska hur du ska tänka för att upprätta en förmånsstrategi för dina medarbetare och hur det kan bidra till att skapa en positiv arbetsplatskultur samt förbättra medarbetarnas välbefinnande.

Vad är en förmånsstrategi?

En förmånsstrategi är en plan, eller metod, som används av verksamheter för att erbjuda sina anställda olika förmåner utöver lönen. Det huvudsakliga syftet är att attrahera och behålla talangfulla medarbetare, främja arbetsmiljön, öka motivationen och trivseln på arbetsplatsen samt bidra till medarbetarnas välbefinnande och livskvalitet. En genomtänkt förmånsstrategi bidrar också till att stärka företagets varumärke och rykte som en attraktiv arbetsgivare.

De förmåner som kan erbjudas varierar, men kan inkludera exempelvis friskvårdsbidrag, försäkringar, flexibla arbetstider, möjligheter till fortbildning och utveckling, och olika former av personalrabatter eller bonusprogram.

Vad bör ingå i en förmånsstrategi?

Men hur går man tillväga med att utforma en förmånsstrategi? Vilka är komponenterna och hur bör man tänka? Några av de viktigaste komponenterna i en förmånsstrategi inkluderar:

1. Förmånsanalys – identifiera nuläget

Börja med en djupgående analys av företagets nuvarande förmåner. Identifiera vilka ni i dagsläget erbjuder. Det är viktigt att få en förståelse av det ni erbjuder i dagsläget för att kunna sätta er in i era medarbetares situation och upplevelse.

2. Definiera medarbetarnas behov och preferenser

Nästa steg är att identifiera de behov, önskemål och preferenser som era medarbetare har. Förmånerna är ju till för medarbetarna och att få välja själv är avgörande för att lyckas med strategin. Det gör också att medarbetarna engageras och känner att förmånerna är meningsfulla och uppskattade.

3. Sätt upp en målsättning

Vad är målet med verksamhetens förmånsstrategi och utbud? Tydligt definierade mål för förmånsstrategin är viktiga för att säkerställa att de bidrar till företagets övergripande affärsstrategi och mål.

4. Budget

Sätt upp en rimlig budget för att nå den målsättning ni satt upp. Detta är viktigt för att kunna implementera och få in en kontinuitet i förmånsstrategin.

5. Förmånspaket

Nu kommer vi till det viktiga steget att utforma förmånspaketet. Vilka förmåner ska erbjudas och hur ska de kunna nyttjas. Definiera och sätt upp en policy för hur dessa ska ske och vilka summor som gäller. Här kan en förmånsportal vara mycket behjälplig då det centraliserar och ofta kraftigt utökar förmånsutbudet. Dessutom blir administrationen enklare och underlättar för utvärdering och uppföljning.

6. Kommunikation

Kommunikation är a och o. Det har vi hört förut, men utan kommunikation så saknas förståelse. Därför är det viktigt att tydligt kommunicera om hur verksamheten tillgängliggör och erbjuder förmåner samt vad det är som gäller och vilka fördelar de medför.

7. Utvärdering och uppföljning

Regelbunden utvärdering av förmånsstrategin är viktigt för att identifiera områden för förbättring samt för att anpassa strategin efter förändrade behov och omständigheter. För att få in en kontinuitet och framför allt lyckas med förmånsstrategin så är utvärderingen av högsta prioritet. Den feedback som ges bör ligga till grund för framtida optimering och förfining för att förmånsstrategin ska ge önskad effekt hos medarbetarna.

Sju populära förmånstyper:

Så vad kan vi erbjuda för förmåner till de anställda? Kortfattat; en hel del!

Nedan specificerar vi några av de mest populära förmånerna men dessa kan variera kraftigt beroende på region, bransch och företagskultur.

1. Friskvårdsbidrag

Detta bidrag är en fantastisk förmån för att främja hälsosamma vanor bland anställda. Genom att täcka kostnader för gymmedlemskap, motionsevenemang eller andra friskvårdsaktiviteter, uppmuntrar företaget till regelbunden träning och friskvård. Detta kan inte bara förbättra den fysiska hälsan hos medarbetarna utan också minska stress och öka produktiviteten.

2. Flexibla arbetstider

Flexibla arbetstider är en värdefull förmån som ger anställda möjlighet att balansera sina arbetsliv med livet utanför jobbet. Genom att anpassa sina arbetstider efter sina egna behov och situation så känner sig ofta medarbetarna sig mer engagerade och motiverade, samtidigt som det ger en god ”work-life-balance”.

3. Hälso- och sjukvårdsförsäkring

En omfattande hälso- och sjukvårdsförsäkring är en av de mest uppskattade förmånerna för anställda och deras familjer. Att ha tillgång till försäkring som täcker medicinska behandlingar och sjukvårdskostnader ger ofta medarbetarna en ökad trygghet.

4. Pension och sparande

Pensions- och sparandeplaner hjälper medarbetarna att uppnå långsiktiga- och privatekonomiska mål. Tjänstepensioner och andra sparalternativ ger anställda möjlighet att planera för sin framtid och trygga sin ekonomiska stabilitet efter pension.

5. Flexibel arbetsplats

I dagens digitala värld har flexibla arbetsplatser blivit alltmer populära. Många företag erbjuder nu möjligheten att arbeta 2–3 dagar hemma varje vecka. Det ger en känsla av frihet, flexibilitet och eget ansvar som gör det enklare för medarbetarna att kombinera arbetsliv och privatliv på ett sätt som bäst passar dem. Forskning har visar att detta kan öka produktiviteten och trivseln samtidigt som det minskar stress och pendlingstid.

6. Utbildnings- och fortbildningsmöjligheter

Att investera i anställdas utbildning och utveckling har fördelar både vad gäller medarbetarnas personliga tillväxt och företagets framgång. Genom att erbjuda möjligheter till kurser, seminarier och utbildningsprogram visar verksamheter stort engagemang där de anställda blir motiverade i sin karriär- och kompetensutveckling.

7. Familjeförmåner

Föräldraledighet, barnomsorgsstöd och andra familjevänliga förmåner har visat sig vara allt viktigare för att stödja medarbetarnas liv utanför arbetsplatsen. Genom att erbjuda flexibla föräldraledighetslösningar och andra familjevänliga förmåner kan företaget visa sitt stöd för anställdas familjeliv och bidra till en mer inkluderande och stödjande arbetsmiljö.

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få på Benefits.
Gå till

Boka demo

Boka en demo så förklarar vi hur ni kan använda Benefits i er verksamhet.
Gå till

Senaste nytt

april 30, 2024 in Guider

Därför ska du upprätta en förmånsstrategi under 2024

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 Därför ska du upprätta en förmånsstrategi under 2024 I dagens allt mer digitala och konkurrensutsatta arbetsmarknad strävar företag efter att locka till sig och behålla de bästa talangerna. En…
Läs mer
april 25, 2024 in Guider

10 Tips på populära friskvårdsaktiviteter (2024)

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 10 Tips på populära friskvårdsaktiviteter (2024) Vi lever i en alltmer digital värld där stress och stillasittande blivit allt vanligare. Därför är det viktigare än någonsin att prioritera hälsa…
Läs mer
april 9, 2024 in Guider

Så kan du öka medarbetarhälsan på jobbet (2024)

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 Så kan du öka medarbetarhälsan på jobbet (2024) Att stödja medarbetarhälsan på arbetsplatsen är en investering som ger många fördelar för både medarbetare och organisationen som helhet. För det…
Läs mer

ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER

Mycket mer än
en förmånsportal.

Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!

Boka demo