Skip to main content

S&P Benefits

10 Vanliga Frågor om Förmåns- och Friskvårdstjänster (2023)

S&P Benefits

10 Vanliga Frågor om Förmåns- och Friskvårdstjänster (2023)

De 10 vanligaste frågorna om förmåns- och friskvårdstjänster

Vad företag erbjuder för förmans- och friskvårdstjänster varierar såklart mellan branscher och företags specifika policys, men i många fall är de tillhörande frågorna om förmans- och friskvårdstjänster ganska likartade. Förmåner kan spela en betydande roll i hur attraktiv en arbetsplats upplevs vara och att erbjuda olika typer av förmåner är högt uppskattat bland medarbetare. Här går vi igenom några av de allra vanligaste frågorna när det gäller förmåns- och friskvårdstjänster.

1.

Den vanligaste frågan: Vilka förmånstjänster erbjuder företaget?

1.

Den vanligaste frågan: Vilka förmånstjänster erbjuder företaget?

Vi börjar med den allra vanligaste frågan som företag får när det gäller de förmåner som erbjuds: Vad har medarbetarna egentligen tillgång till när det kommer till förmåns- och friskvårdstjänster? Det är inte ovanligt att medarbetare känner sig osäkra på vad företaget faktiskt erbjuder när det handlar om förmåner och frågor om vad företagets friskvårdsbidrags maxgräns ligger på är också vanligt förekommande. Det är därför bra att vara tydlig och tillhandahålla medarbetare med lättillgänglig information om hur de kan använda sig av de olika förmåns- och friskvårdstjänsterna som erbjuds.

2.

Hur ansöker jag för att få tillgång till en förmån?

2.

Hur ansöker jag för att få tillgång till en förmån?

Det är viktigt att de anställda vet hur de kan ansöka för att få tillgång till de olika förmåns- och friskvårdstjänsterna. Detta uppnås enklast om företaget använder en så kallad förmånsportal där de anställda smidigt kan registrera sig för tillgång till vald förmån och få all nödvändig information de kan behöva.

3.

Varför ska man erbjuda sina anställda friskvårdstjänster?

3.

Varför ska man erbjuda sina anställda friskvårdstjänster?

Det finns flera positiva aspekter med att erbjuda medarbetare tillgång till olika friskvårdstjänster. Bland annat gör det ert företag till en mer attraktiv arbetsgivare och det stärker ert varumärke. Men framförallt bidrar det till att era medarbetare blir friskare och det hjälper dem också att leva en sundare livsstil. För friskare och mer hälsosamma medarbetare bidrar till ökad produktivitet i arbetet.

4.

Vad räknas som friskvård och vad ingår egentligen i friskvårdstjänster?

4.

Vad räknas som friskvård och vad ingår egentligen i friskvårdstjänster?

Exempel på saker du kan använda ditt friskvårdsbidrag till:

  • Gymkort En klassiker! Månadskort eller varför inte ett årskort?
  • Massage: En annan klassiker och alltid en uppskattad förmån. Många företag hyr in massörer till arbetsplatsen för en stunds avkoppling på jobbet.
  • Padel, golf eller ridlektioner? Många känner inte till att friskvårdsbidraget kan inkludera så mycket mer än bara ett gymkort. Medarbetare kan därför i många fall välja att spendera sin friskvårdsförmån på den sport eller aktivitet de gillar allra mest.

Friskvårdstjänster: Mer än bara motion. Många tänker på friskvårdstjänster som relaterade till gymkort och annan fysisk aktivitet. Men friskvårdsbidraget kan också inkludera andra sätt att ta hand om sin hälsa. Ett utbud som inkluderar hjälp med att sluta röka och kostrådgivning är två förmåner som hjälper medarbetare till en sundare livsstil.

5.

Räknas en träningsapp eller viktminskningsapp som en friskvårdstjänst?

5.

Räknas en träningsapp eller viktminskningsapp som en friskvårdstjänst?

Ja, även användningen av appar kan räknas som friskvård. Något som är relativt nytt är att Skatteverket också godkänner skatteavdrag för olika appar som bidrar till bättre hälsa – till exempel Viktväktarna eller en app med olika träningsprogram.

6.

Vem bestämmer vad som ska ingå bland friskvårdstjänster?

6.

Vem bestämmer vad som ska ingå bland friskvårdstjänster?

Om ni tidigare har använt er av friskvårdstjänster, kanske du känner till att Skatteverket brukade ha en egen lista på vad som räknades som ”godkända aktiviteter” för friskvårdsbidraget. Nu har Skatteverket slutat med denna lista och det är istället upp till arbetsgivaren att bedöma vad som betraktas som godkända aktiviteter.

7.

Vad är beloppet på friskvårdsbidraget?

7.

Vad är beloppet på friskvårdsbidraget?

Det är upp till arbetsgivaren att bestämma nivån på bidraget till friskvårdstjänster, men taket enligt Skatteverket är satt till 5000 kronor per anställd och år.

8.

Vad kan man köpa med friskvårdsbidraget?

8.

Vad kan man
köpa med friskvårdsbidraget?

Det kan vara lite klurigt att lista ut gränsen för vad man kan – och inte kan – använda friskvårdsbidraget till. Det går till exempel inte att använda friskvårdsbidraget till att köpa utrustning eller för att betala medlemskap i exempelvis en golfklubb. Däremot kan det användas för att täcka kostnaden för själva aktiviteten, såsom en golfkurs, ett gymkort, ett gruppträningspass, eller ett liftkort för skidåkning.

9.

Finns det en maxgräns för hur mycket en friskvårdstjänst får kosta?

9.

Finns det en maxgräns för hur mycket en friskvårdstjänst får kosta?

Priset på olika friskvårdstjänster kan variera avsevärt; ett årskort på ett gym kan lätt landa på det totala beloppet för frisvårdsbidraget (Skatteverkets tak på 5000 kronor). För friskvårdstjänster som har inslag av motion finns det därför ingen gräns. Å andra sidan räknas exempelvis massage som en friskvårdstjänst och för den typen av tjänst får kostnaden inte överstiga 1000 kronor per tillfälle.

10.

Hur går betalning till när man vill köpa en friskvårdstjänst?

10.

Hur går betalning till när man vill köpa en friskvårdstjänst?

Som medarbetare betalar du själv vid tillfället för aktiviteten och du får sedan bidraget genom att visa upp kvittot för den person som ansvarar för förmåner på din arbetsplats. Om din arbetsplats använder sig av en förmånsportal görs vanligtvis dessa avdrag automatiskt, vilket gör att medarbetare slipper att spara kvitton och ägna tid på pappersarbete. En fördel med Benefits är att medarbetare slipper ligga ute med pengar då köpen görs direkt i portalen.

Boka demoKontakta oss

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få på Benefits.
Gå till

Boka demo

Boka en demo så förklarar vi hur ni kan använda Benefits i er verksamhet.
Gå till

Senaste nytt

december 1, 2023 in Guider

Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2023

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 Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2023 En effektiv friskvårdsportal gör er till en attraktivare arbetsgivare – men för att det ska fungera effektivt är det viktigt…
Läs mer
november 30, 2023 in Guider

Så motiverar du medarbetare 2023

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZzYS1tb3RpdmVyYXItZHUtbWVkYXJiZXRhcmUlMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwbW90aXZlcmFyJTIwZHUlMjBtZWRhcmJldGFyZSUyMDIwMjMlM0MlMkZhJTNFJTBBJTNDJTJGcCUzRQ== Benefits – Så motiverar du medarbetare 2023 Det bästa sättet att motivera medarbetare är att skapa en arbetskultur som uppmuntrar till delaktighet, professionell utveckling och uppskattning. Att som medarbetare…
Läs mer
september 27, 2023 in Guider

Så utvecklar du en stark HR-strategi för friskvård och förmåner

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 Så utvecklar du en stark HR-strategi för friskvård och förmåner Utvecklingen av en stark HR-strategi för friskvård och förmåner kan vara avgörande för att attrahera, behålla och motivera kvalificerade…
Läs mer

ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER

Mycket mer än
en förmånsportal.

Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!

Boka demo