Skip to main content

Söderberg & Partners

Förmånscykel och Företagscyklar

Söderberg & Partners

Förmånscykel och Företagscyklar

Förmånscykel och Företagscyklar – Allt du behöver veta 2023

Cykel som förmån – hur fungerar det egentligen? Att erbjuda era anställda en företagscykel är faktiskt oerhört enkelt och ofta kan företag erbjuda företagscyklar till sina anställda helt kostnadsneutralt.

Sedan den 1 januari 2022 har regeringen infört nya regler för förmånsbeskattning som helt, eller delvis, tar bort förmånsbeskattningen för cykel som förmån. Nu beskattas förmånscyklar först när dess värde överstiger 3 000 kr per år, vilket betyder att anställda kan få en cykel för runt 20 000 kr helt skattefritt. Och det finns många fördelar med att som arbetsgivare ge sina anställda en företagscykel som förmån, med fördelar såsom friskare medarbetare till att vara en mer attraktiv arbetsplats.

Mer än den gamla vanliga cykeln

Det finns företag som erbjuder både vanliga cyklar, elcyklar eller lådcyklar. Vissa företag erbjuder även elsparkcyklar. Det är dock värt att notera att skattelättnaden som infördes 2022 inte inkluderar elsparkcyklar, men den gäller däremot för både gamla hederliga trampcyklar och elcyklar.

En lådcykel kan vara en riktig fördel i vardagspusslet – både för att hämta barn på förskola och för att få plats med matkassar. Och har man långt till jobbet, eller bor i ett område med många backar, kan en elcykel som hjälper till när det är som tyngst ge den anställde den sista pushen som behövs för att börja cykelpendla till jobbet.

Olika cykelmodeller kan låta som att det krävs mer arbete från arbetsgivarens sida, men idag finns det många leasingföretag på marknaden som erbjuder många olika cykelmodeller utan att det krävs mer pappersarbete för dig som arbetsgivare.

Vad är skillnaden på en företagscykel och en förmånscykel?

Kärt barn har många namn: företagscykel, tjänstecykel, leasa cykel, eller personalcykel. Men idén är densamma – att som företag ge sina anställda en prisvärd cykelförmån.

 • Företagscykel är en cykel som bara får användas av anställda under arbetstid. Den ska förvaras på företaget när den inte används och kan alltså inte användas till att pendla till och från arbetsplatsen. Många kallar dock den cykel man kan få via sitt företag för företagscykel även om den också används privat.
 • Förmånscykel är en cykel som köps in (eller leasas) av företaget, som medarbetare sedan kan använda både under sin arbetstid och för att resa till och från arbetet, samt på sin fritid. Denna förmån betalas genom ett bruttoavdrag på lönen. Och många företag väljer även att betala en del av den månatliga förmånsbeskattningen i syfte att uppmuntra sina anställda att cykla mer.

Fördelar för anställda

Det finns olika fördelar för de anställda med en förmåns- eller företagscykel. Nedan listar vi dem:

 • Att ta cykeln till och från jobbet i stället för bilen skapar mycket positiva effekter både för miljö och hälsa.
 • Ett utmärkt sätt att få vardaglig motion.
 • Företagscyklar ger bättre pris för den anställde, jämfört med om hen skulle köpa en cykel privat. Ofta kan man spara 25% – om inte mer – genom att köpa en företagscykel.
 • Att ha tillgång till en bra cykel är roligt även utanför arbetstiden och kan hjälpa medarbetare att få en mer aktiv fritid.
 • Möjligheten att välja cykelmodell efter eget behov, såsom elcykel eller lådcykel.

Elcyklar har idag kommit att bli riktigt populära på grund av deras variation; på vägen till jobbet är det många som låter elen hjälpa till så att man slipper komma fram till arbetsplatsen eller mötet varm och svettig. Samtidigt finns möjligheten att stänga av elen på vägen hem från jobbet och få lite extra motion.

Fördelar för arbetsgivare

Likväl som det finns fördelar för med en förmåns- eller företagscykel, finns det fördelar för arbetsgivaren. De vanligaste fördelarna nedan:

 • Friskare medarbetare är gladare medarbetare.
 • En populär förmån – att erbjuda företagscyklar gör er till en än mer attraktiv arbetsgivare.
 • Kostnadsneutral förmån tack vare bruttolöneavdraget.
 • Enkelt att erbjuda: många cykelföretag erbjuder helhetslösningar som även inkluderar service.

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få på Benefits.
Gå till

Boka demo

Boka en demo så förklarar vi hur ni kan använda Benefits i er verksamhet.
Gå till

Senaste nytt

februari 12, 2024 in Guider

Så kan man öka nyttjandegraden av friskvårdsbidraget

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Få fler att använda friskvårdsbidraget Friskvårdsbidraget, utformat för att främja hälsa och välbefinnande bland de anställda, har visat sig vara en viktig förmån för många företag. Det kan inte…
Läs mer
januari 31, 2024 in Guider

Så optimerar du Onboardingen med en Förmånsportal

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Optimera din onboarding med en förmånsportal När det kommer till onboarding av nya medarbetare, kan en förmånsportal erbjuda betydande fördelar - även om den inte är hela lösningen för…
Läs mer
december 1, 2023 in Guider

Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2024

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 Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2023 En effektiv friskvårdsportal gör er till en attraktivare arbetsgivare – men för att det ska fungera effektivt är det viktigt…
Läs mer

ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER

Mycket mer än
en förmånsportal.

Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!

Boka demo