Skip to main content

Så kan du arbeta strategiskt med friskvård

Så kan du arbeta strategiskt med friskvård

Så kan du arbeta strategiskt med friskvård

Idag är intresset för hälsa stort och för många har viljan att leva ett aktivt liv blivit en livsstil. Samtidigt finns det många som kämpar med att få ihop livspusslet och saknar kanske både tid och motivation till att leva mer aktivt. Här kan dock friskvård och förmåner från arbetsplatsen hjälpa till mer än vad man kanske kan tro. Genom att arbeta strategiskt med friskvård kan ditt företag hjälpa era medarbetare till en mer hälsosam livsstil. Och som arbetsgivare kan du investera i dina medarbetares hälsa genom att erbjuda dem förmåner som motiverar dem till att hålla en mer hälsosam och aktiv livsstil. Men det behöver inte bara handla om träning och gymkort. Andra vanliga hälsosamma förmåner är till exempel massage och förmånscykel. Låt oss börja med att titta närmare på varför friskvård på jobbet är så viktigt.

Varför är friskvård på jobbet så viktigt?

Det är lätt att tro att friskvård är någonting som måste ske utanför jobbets timmar, samtidigt som de flesta spenderar en majoritet av sin vakna tid på arbetet. Och medan nyckeln till en framgångsrik verksamhet är medarbetarna, så kan en investering i deras hälsa vara avgörande. Och det finns en mängd olika fördelar med friskvård på jobbet såsom:

  • Ökad produktivitet och effektivitet
  • Minskad stress och reducerad sjukfrånvaro
  • Främjande till samarbete och engagemang
  • En mer hälsosam arbetsplats
  • Och friskare anställda är mer lönsamma medarbetare

Hur kan man arbeta strategiskt med friskvård?

Att arbeta strategiskt med friskvård är att erbjuda sina medarbetare en friskvård som är tillgänglig för alla. Det handlar om att erbjuda flera olika former av friskvård med flexibla lösningar på när och var, vilket är vad som gör friskvården inkluderande – och ju mer inkluderande och tillgänglig den är, desto mer nyttjas den! Men det handlar också om att ta livsstilsfrågor på allvar och det arbetet börjar med cheferna i kombination med HR. Och att ha motiverade chefer ökar motivationen hos medarbetare för strategisk friskvård börjar alltid i toppen. Nedan några tips för hur ni kan arbeta mer strategiskt med friskvård:

  • Uppmuntra medarbetarna till sundare vanor
  • Se både individen och den övergripande situationen
  • Visa att ledning och HR är engagerade i medarbetarnas hälsa
  • Fokusera inte bara på nuet utan jobba långsiktigt

Varför strategisk friskvård?

Den stora kostnadsfrågan: Sjukfrånvaron

Resultat från olika undersökningar visar att det främsta syftet företag strävar efter att nå när det kommer till friskvård är att sänka sjukfrånvarokostnaderna. Bland de anställda ses i stället friskvård som en extra bonus som adderar till trivsel och medarbetarnöjdhet. Men undersökningar visar också att det finns ett glapp mellan vad arbetsgivare och anställda ser som friskvård. Företagen ser ofta friskvård något som är mer övergripande och ”all inclusive”, medan anställda gärna fokuserar mer djupgående och uppdelat på den fysiska, psykiska, samt sociala hälsan.

Att erbjuda friskvård och olika förmåner är dessvärre något som ofta görs halvhjärtat på vissa företag. Men att sätta upp en strategi för hur företaget ska arbeta med, och motivera till, friskvård har fler fördelar än man först kan tro. Att ha välmående medarbetare är första steget till att ha en framgångsrik verksamhet, för friska medarbetare är mer effektiva och har en ökad produktivitet – med andra ord är friska medarbetare mer lönsamma medarbetare.

Att hjälpa sina medarbetare att klara av livspusslet och ha energi både till arbete och fritid ökar både effektiviteten, produktiviteten samt hjälper de anställda att fatta bättre beslut. I längden blir det bättre lönsamhet för företaget. En annan positiv fördel är att friska och glada medarbetare smittar av sig och gör ert företag till en mer attraktiv arbetsplats.

Är era medarbetare glada och välmående stärker det ert varumärke, samtidigt som det gör det enklare för er att både behålla samt rekrytera nya talanger.

Vi hjälper organisationer att bedriva ett mer strategiskt, effektivt och lyckat friskvårdsarbete.

Intresserad av att börja arbeta strategiskt med friskvård? Vi rekommenderar att ni börjar med att analysera nuläget. Har ni många anställda kan det vara en bra idé att genomföra en anonym enkät där medarbetare får svara på hur deras hälsa är och vad de har för önskemål på den friskvård som företaget erbjuder.

Boka demoKontakta oss

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få på Benefits.
Gå till

Boka demo

Boka en demo så förklarar vi hur ni kan använda Benefits i er verksamhet.
Gå till

Senaste nytt

juli 18, 2023 in Guider

Inspireras av populära (och lite ovanligare) förmåner!

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 Benefits – Inspireras av populära (och lite ovanligare) förmåner! När det kommer till att behålla personal är förmåner en viktig nyckel till att bli en framgångsrik arbetsgivare. Och det…
Läs mer
juli 18, 2023 in Guider

Studie visar: 50% av anställda är missnöjda med förmånsutbudet på sin arbetsplats

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 Benefits - Studie visar: 50% av anställda är missnöjda med förmånsutbudet på sin arbetsplats Förmåner är avgörande för att behålla anställda! En ny studie vid Aalto University School of…
Läs mer
maj 31, 2023 in Guider

Generationer och kompensation: Hur motiverar vi olika åldersgrupper?

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 Generationer och kompensation: Hur motiverar vi olika åldersgrupper? Det är många som ställer sig frågan om hur man ska tänka kring förmåner och kompensation för att motivera olika åldersgrupper.…
Läs mer

ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER

Mycket mer än
en förmånsportal.

Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!

Boka demo