Skip to main content

Söderberg & Partners Benefits

5 exempel på hur du kan göra för att behålla medarbetare

S&P Benefits

5 exempel på hur du kan göra för att behålla medarbetare

5 exempel på hur du kan göra för att behålla medarbetare

Kompetensbristen är ett stort problem inom många branscher och företag tvingas anstränga sig alltmer för att både rekrytera och behålla medarbetare. För att undersöka vilka orsaker som leder till att anställda söker alternativ till sin nuvarande anställning, inleder vi den här artikeln genom att granska detta närmare. För studier visar att en tredjedel av de som bytte arbetsplats under 2022 gjorde det för att de sökte en ny utmaning i karriären, medan närmare en fjärdedel bytte jobb på grund av att de inte trivdes med ledningsgruppen eller cheferna på sin förra arbetsplats. Samtidigt är det närmare 73% av de anställda som inte vill byta arbetsplats alls, eftersom de trivs så bra på sin nuvarande arbetsplats. I denna artikel tittar vi närmare på vad arbetsgivare kan göra för att behålla medarbetare, sammanfattade i fem punkter.

1.

Personlig och professionell utveckling

1.

Personlig och professionell utveckling

Vi strävar alla efter mål och mening i livet – något att sträva efter och kämpa för – och därför söker många medarbetare efter nya karriärmöjligheter och utmaningar. Det behöver dock inte nödvändigtvis betyda att de behöver lämna sin nuvarande arbetsplats för att uppnå detta.

Genom att exempelvis erbjuda utbildning och mentorskap kan ni som arbetsgivare visa att ni bryr er om medarbetarnas professionella utveckling. Att erbjuda utmaningar och möjligheter till personlig såväl som professionell utveckling är en utmärkt strategi för att behålla medarbetare och öka deras engagemang på arbetsplatsen långsiktigt. Medarbetare är talanger som behöver stöd och möjligheter för att utveckla sina färdigheter och förmågor.

2.

Satsa på en god arbetsmiljö och en stark företagskultur

2.

Satsa på en god arbetsmiljö och en stark företagskultur

Att skapa en arbetsmiljö där medarbetare trivs och känner sig respekterade är avgörande för att behålla dem på lång sikt, även om det kan låta klichéartat. För att uppnå detta behöver arbetsplatsen kännas trygg och stimulerande, vilket kan uppnås genom att erbjuda bra förmåner, en hälsosam balans mellan arbete och fritid och öppen kommunikation. Det första steget mot en god arbetsmiljö är att lyssna till medarbetarnas behov och önskemål. På så sätt kan ni visa dem att de är uppskattade. Skapa därför en arbetskultur där alla känner sig inkluderade och delaktiga.

För att öka trivseln och behålla medarbetare är det också viktigt med en stark företagskultur som präglas av transparens, öppenhet och positiv feedback. En sådan kultur bidrar till en god arbetsmiljö och ökar samhörigheten kollegor emellan. Och att trivas med sina kollegor är en avgörande faktor för ett gott engagemang på arbetsplatsen och för att långsiktigt vilja stanna kvar. Sociala evenemang och teambuildingaktiviteter är därför effektiva sätt att stärka gemenskapen och öka samarbetet mellan medarbetarna. Det är också viktigt att skapa en känsla av tillhörighet genom att inkludera alla medarbetare i företagskulturen och uppmuntra till delaktighet och bidragande till den gemensamma visionen.

3.

Feedback och uppmuntran

3.

Feedback och uppmuntran

Att känna sig uppskattad är viktigt för oss alla och genom att ge medarbetare feedback på deras arbete visar ni att ni uppmärksammar och värdesätter deras insatser. Och positiv feedback är viktigt på så sätt att det ökar motivation och engagemang på arbetsplatsen – och när den kommer från ledarna blir den ännu mer betydelsefull. Genom att synliggöra och uppskatta era medarbetare ger ni dem möjlighet att både växa och utvecklas.

4.

Kompensation: Konkurrenskraftig lön och bra förmåner

4.

Kompensation: Konkurrenskraftig lön och bra förmåner

Att erbjuda en konkurrenskraftig lön är en självklarhet för att behålla medarbetare. Men utöver det spelar förmånerna ofta en minst lika stor roll i arbetet med att behålla era medarbetare. Dessa extra förmåner kan vara avgörande för att locka till er de mest eftertraktade talangerna och behålla dem på sikt.

En eftertraktad förmån, särskilt bland anställda med småbarn, är flexibla villkor som möjliggör en balans mellan arbete och privatliv. Genom att erbjuda flexibilitet visar ni som arbetsgivare omtanke om era medarbetare och ökar chanserna att de stannar kvar i företaget. Flexibla arbetstider och en möjlighet att arbeta hemifrån har blivit två starka trender som många medarbetare betraktar som avgörande faktorer – särskilt sedan epidemin bröt ut.

5.

Bra ledarskap

5.

Bra ledarskap

Den här punkten är egentligen ganska självklar. Utan ett bra ledarskap är det svårt att uppnå någon av de andra punkterna ovan. Dessutom visar undersökningar att nästan 25% av de som bytte jobb förra året gjorde det på grund av bristande trivsel med chefer och ledningsgrupp på sin förra arbetsplats. För att behålla medarbetare är ett gott ledarskap med andra ord helt avgörande. Det är från ledningens sida som vägen till att skapa en trivsam och hållbar arbetsmiljö börjar.

Sammanfattningsvis

För att lyckas med att behålla era talanger och attrahera nya är en god och stark arbetsmiljö – präglad av öppenhet och positiv feedback – avgörande. Samtidigt är det viktigt att erbjuda möjligheter till personlig och professionell utveckling, konkurrenskraftiga löner och förmåner, men även flexibla villkor för att balansera arbete och privatliv. Genom att implementera dessa strategier ökar ni chansen att behålla era medarbetare långsiktigt.

Boka demoKontakta oss

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få på Benefits.
Gå till

Boka demo

Boka en demo så förklarar vi hur ni kan använda Benefits i er verksamhet.
Gå till

Senaste nytt

februari 12, 2024 in Guider

Så kan man öka nyttjandegraden av friskvårdsbidraget

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Få fler att använda friskvårdsbidraget Friskvårdsbidraget, utformat för att främja hälsa och välbefinnande bland de anställda, har visat sig vara en viktig förmån för många företag. Det kan inte…
Läs mer
januari 31, 2024 in Guider

Så optimerar du Onboardingen med en Förmånsportal

JTNDcCUzRSUwQSUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZiZW5lZml0cy5zZSUyRiUyMiUzRUhlbSUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZrdW5za2FwJTJGJTIyJTNFS3Vuc2thcCUzQyUyRmElM0UlMjAlRTIlODYlOTIlMjAlMEElM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmVuZWZpdHMuc2UlMkZmb3JtYW5zcG9ydGFsLW9uYm9hcmRpbmclMkYlMjIlM0VTJUMzJUE1JTIwb3B0aW1lcmFyJTIwZHUlMjBPbmJvYXJkaW5nZW4lMjBtZWQlMjBlbiUyMEYlQzMlQjZybSVDMyVBNW5zcG9ydGFsJTNDJTJGYSUzRSUwQSUzQyUyRnAlM0U= Optimera din onboarding med en förmånsportal När det kommer till onboarding av nya medarbetare, kan en förmånsportal erbjuda betydande fördelar - även om den inte är hela lösningen för…
Läs mer
december 1, 2023 in Guider

Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2024

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 Så ska du tänka när du väljer friskvårdsportal 2023 En effektiv friskvårdsportal gör er till en attraktivare arbetsgivare – men för att det ska fungera effektivt är det viktigt…
Läs mer

ER HÄLSOSTRATEGISKA PARTNER

Mycket mer än
en förmånsportal.

Vi hjälper dig som arbetsgivare att skapa en hållbar arbetsplats med medarbetare som mår bra och trivs. God hälsa lönar sig och stärker ert arbetsgivarvarumärke!

Boka demo